Polska Izba Inżynierów Budownictwa > Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej > Zgromadzenie Ogólne ECCE oraz Trzeci Europejski Dzień Inżyniera

Dokumenty międzynarodowe
Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej
Biuletyny europejskich organizacji inżynierskich
Informacje z europejskich izb inżynierów budownictwa
Zgromadzenie Ogólne ECCE oraz Trzeci Europejski Dzień Inżyniera PDF Drukuj Email
wtorek, 14 listopada 2017

W dniach 4-6 października 2017 r. w Wiedniu odbyło się 66. Zgromadzenie Ogólne ECCE oraz Trzeci Europejski Dzień Inżyniera. W czasie obrad omówiono m.in. sprawozdania roczne ECCE, a 5 października miały miejsce obchody Trzeciego Europejskiego Dnia Inżyniera.

Główne sprawy poruszane na Zgromadzeniu Ogólnym ECCE, to:

• sprawozdanie Prezydenta oraz sprawozdanie finansowe ECCE,
  • Position Papers (prezentacja) – problem braku wody dla obszarów zurbanizowanych,
  • sprawa wydawnictwa „Food Bridges” – umożliwienie pobierania tej książki przez Internet,
  • budżet ECCE,
  • przyjęcie składek członkowskich na 2018 rok,
  • dyskusja na temat Europejskiego Roku Inżyniera – 2018 - przyjęcie założeń programu tych obchodów oraz sposób udziału poszczególnych izb krajowych.

Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentował Zygmunt Meyer, członek Krajowej Rady PIIB.

W dniu 5 października 2017 r. odbył się Trzeci Europejski Dzień Inżyniera, w którym udział wzięło ok. 150 uczestników z całej Europy. Głównym tematem dyskusji były problemy wokół postawionych pytań: Czym jest „sztuka inżynierska”? Czy Unia Europejska jej potrzebuje? Czy będzie ona dostępna w przyszłości? Wykłady zakończono dyskusją. Po niej nastąpiły końcowe oświadczenia Prezesów ECEC, ECCE oraz FEANI. Prezes ECEC Črtomir Remec podsumował, iż wydaje się, że pięć kolumn, na których opiera się sztuka inżynierska to: edukacja na wysokim szczeblu, ciągły rozwój zawodowy, praktyka, zachowania etyczne i mechanizmy kontroli. Nawet, jeśli nie są one w stanie zagwarantować sztuki inżynierskiej, to bez nich, występowanie sztuki inżynierskiej jest bardzo rzadko spotykane. A dostępność sztuki inżynierskiej w Europie nie powinna być kwestią przypadkową. Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentowali: Stefan Czarniecki, wiceprezes Krajowej Rady PIIB oraz Zygmunt Meyer, członek Krajowej Rady PIIB.

Zdjęcie nr 1 fot. Jana Madzigon – uczestnicy 3 Europejskiego Dnia Inżyniera

Zdjęcie nr 2 fot. Jana Madzigon, od lewej; Črtomir Remec – Prezydent ECEC, Aris Chatzidakis – Wiceprezes ECCE, José Vieira – Prezydent FEANI

Poprawiony: wtorek, 14 listopada 2017