Zespół ds. organizacji 26. posiedzenia izb i organizacji inżynierskich państw Grupy V4
Zespół ds. "Inżyniera Budownictwa"
27. Bawarski Dzień Inżyniera z udziałem polskich inżynierów PDF Drukuj Email
piątek, 25 stycznia 2019

18 stycznia 2019 r. Bawarska Izba Inżynierów Budownictwa zorganizowała 27. Bawarski Dzień Inżyniera, którego hasłem była: „Digitaliesierung und Disruption: Wandel gestalten” („Digitalizacja i zakłócenia: organizacja przemiany”). Polską Izbę Inżynierów Budownictwa na uroczystości reprezentowali: prof. Zbigniew Kledyński - prezes; prof. Zygmunt Meyer - przewodniczący Komisji Współpracy z Zagranicą oraz Andrzej Pawłowski, wiceprezes PIIB i przedstawiciel Dolnośląskiej OIIB.

W przeddzień oficjalnych obchodów Bawarskiego Dnia Inżyniera odbyło się w siedzibie Izby spotkanie gospodarzy z reprezentantami m.in. izb inżynierów z innych niemieckich landów, gośćmi z izb zagranicznych m.in. z Austrii, Czech, Słowenii i Polski, przedstawicielami organizacji technicznych i miejscowych uczelni oraz biur projektowych. Polską Izbę Inżynierów Budownictwa na uroczystości reprezentowali: prof. Zbigniew Kledyński - prezes; prof. Zygmunt Meyer - przewodniczący Komisji Współpracy z Zagranicą i Andrzej Pawłowski, wiceprezes PIIB i przedstawiciel Dolnośląskiej OIIB, która od wielu lat współpracuje z Bawarią.

Prezes PIIB prof. Z. Kledyński w swoim wystąpieniu mówił o działalności Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa i przekazał organizatorom życzenia z okazji ich święta. Po części oficjalnej była okazja do bezpośrednich rozmów i dyskusji o problemach środowiska inżynierów w różnych krajach europejskich.

Tradycyjnie spotkania w Bawarskiej Izbie Inżynierów Budownictwa powiązane są z wystawą i wernisażem. W tym roku prezentowały się prace Michaela Lukasa, artysty z Monachium.

Główna część wydarzenia, która miała miejsce 18 stycznia br., zgromadziła ponad siedmiuset uczestników w sali konferencyjnej na terenach targowych w Monachium. Po oficjalnym otwarciu uroczystości przez Prezydenta Bawarskiej Izby Inżynierów prof. Norberta Gebbekena, głos zabrał przedstawiciel Zarządu Spółki „Targi Monachium”, który opowiedział o odbywających się właśnie Targach budowlanych (Bau 2019). Przemawiał również dr Heinz Reichhart, bawarski Minister ds. Mieszkalnictwa, Budownictwa i Komunikacji podkreślając rolę inżynierów i ich znaczenie dla rozwoju miast i zapewnienia komfortu życia mieszkańcom. Minister, wraz z Prezydentem Bawarskiej Izby wręczał nagrody inżynierom, którzy zostali wyróżnieni przez izbę za szczególnie ciekawe i nowatorskie projekty i realizacje.

Wiodącej tematyce spotkania, oprócz przemyśleń przekazanych wcześniej przez Prezydenta Bawarskiej Izby, poświęcony był interesujący wykład Dietmara Dahmena, jednego z czołowych europejskich ekspertów od przemian, kreowania marki i osiągania sukcesów w przyszłości (autor książki: „Transformation. BAMM! Management in der Vulkanökonomie”). Ostatnim punktem była dyskusja prowadzona przez Tilmanna Schöberla, dziennikarza Bawarskiej Rozgłośni Radiowej, w której wziął udział Dietmar Dahmen oraz prof. Norbert Gebbeken. Nawiązywała ona do przedstawionego wcześniej wykładu w kontekście wpływu nadchodzących zmian na budownictwo i pracujących w tym sektorze inżynierów.

Po zakończeniu Dnia Inżyniera zainteresowani mieli okazję zwiedzenia Targów „Bau 2019”, największych targów budowlanych w Niemczech odbywających się co 2 lata w Monachium. W targach wzięło udział 2250 wystawców z 45 krajów, w tym firmy z Polski.

(A. Pawłowski; PIIB)

Poprawiony: wtorek, 07 maja 2019