Dokumenty międzynarodowe
Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej
Biuletyny europejskich organizacji inżynierskich
Informacje z europejskich izb inżynierów budownictwa
Posiedzenie Zarządu ECEC w Wiedniu PDF Drukuj Email
środa, 08 marca 2017

6 lutego 2017 r. w Wiedniu odbyło się posiedzenie Zarządu ECEC. W czasie obrad omówiono m.in. zagadnienia dotyczące kształcenia inżynierów oraz obchodów Engineers Day w Wiedniu.

Rano 6 lutego 2017 r. prowadzone były rozmowy w Austriackiej Izbie Inżynierów, a następnie odbyło się posiedzenie Zarządu ECEC. Główne sprawy poruszane na posiedzeniu zarządu, to:

1) Sprawa dokumentu końcowego CPT dla Komisji Europejskiej i dyskusja na temat głównego punktu rozbieżności; kształcenie inżynierów w ramach vocational training (bez odwiedzania uniwersytetu). Po długiej dyskusji podtrzymano stanowisko wcześniejsze mówiące, że artykuł 49 nie może mieć zastosowania w kształceniu magistrów inżynierów i inżynierów.

2) Sprawa 2nd Engineers Day w Wiedniu w październiku 2017 roku i połączenie tego wydarzenia z dorocznym posiedzeniem izb i organizacji budowlanych Grupy Wyszehradzkiej Inżynierów k/Brna w Republice Czeskiej. Zaproponowano ramowe programy seminariów i omówiono udział ECEC w tych wydarzeniach.

3) Sprawy budżetu ECEC – przyjęto projekt na rok 2017.

4) Sprawy organizacyjne:

• posiedzenia zarządu ECEC (Wiedeń, Cypr),
  • zgromadzenie ogólne ECEC (Skopje - Macedonia).
Poprawiony: środa, 08 marca 2017